Tarmflorans betydelse för psykisk hälsa och beroendetillstånd


Sockerberoende och tvångsmässigt ätande grundar sig i en biokemisk obalans där vissa födoämen påverkar specifika signalsubstanser i hjärnans belöningsystem. Men det är inte allt. Sockerberoendet involverar hela kroppen och alla inre organ som tarmar och tarmflora, bukspottkörtel, sköldkörteln, binjurar och fettväven. Därför är det ett svårare och mer komplext sjukdomstillstånd än vad det innebär att bli beroende av andra kemiska droger, som ofta enbart verkar lokalt på enskilda signalsubstanser.


Tarmbakterierna sammansättning styr vad vi  är sugna på


Tarmarna är utrustade med med ett gigantiskt signalsystem och en armé av bakterier som jobbar tillsammans med immunförsvaret för att avgöra status på allting vi stoppar i oss. Antibiotika slår ut bakteriefloran i tarmen och socker är direkt skadligt för de goda bakterierna medan det göder de skadliga bakterierna.


Tarmsystemet och hjärnan kommunicerar via sympatiska- och parasympatiska nervsystemet. Hjärnan kan påverka magen sekundsnabbt. Genom synintryck frisätts t.ex. saliv långt innan vi börjat äta. Tarmsystemet kan också påverka hjärnan på samma sätt. Bakterier lever inte bara passivt på den närig som passerar i tarmen utan agerar aktivt för att få oss att äta det som gynnar deras tillväxt. Därför kan de frisätta gifter som får oss att må dåligt eller belöningshormoner som får oss att må bra. På så sätt påverkas vårt beteende så att vi väljer födoämnen som är mest lämplig för bakteriens överlevnad.


Firmicutes är en bakterietyp som dominerar det mikrobiska livet i sockerrörsplantan. Den flyttar in i våra magar då vi äter socker. Bakterien göds och växer av socker. För att den ska få maximal tilläxt skickar den signaler som hjärnan uppfattar som sockersug. När vi tillför socker växer bakterien och kräver ännu mer socker. Resultatet blir en ond cirkel där en ökad tillväxt av firmicutes genererar i ett ökat sockersug.


1.casein är en annan fetma- och inflammationsskapande bakterie i tarmfloran som göds och växer av livsmedel som innehåller kasein. Har man mycket av den här bakterien i sin tarmfloran genererar det i ett ökat sug efter mejeriprodukter. Har du lätt för att överäta av ost, yoghurt eller crème fraiche kan du alltså ha en tillväxt av 1.casei i tarmfloran. Då göder du bakterien om du äter mejeriprodukter.



Inflammerad tarm


Överviktig personer och människor med olika beroendetillstånd har visat sig ha en annorlunda tarmflora som hänger ihop med en läckande tarm (se bild 1). Tarmen släpper igenom skadliga ämnen till blodbanan. Det i sin tur leder till skadliga inflammationsnivåer i tarmen. Hos många beroendepersoner har man funnit mag- och tarmproblem som IBS, Crohns sjukdom elller Ulcerös kolit. Kopplingen mellan beroendesjukdomen och en inflammerad tarm är egentligen inte svår att förstå. En inflammerad tarm ger en inflammerad hjärna och en inflammerad hjärna ökar benägenheten för beteendestörningar och beroenden.




Källa: Beroendehjärnan - mekanismerna bakom socker- och matberoende  2015

Läckande tarm

Bild 1


Vid "läckande tarm" bildas glapp, eller hål, mellan celler i tarmslemhinnan. Genom dessa glapp läcker osmält mat, gifter och bakterier in i blodet. Det triggar vårt immunförsvar och kan leda till inflammation, som i sin tur kan leda till en mängd olika sjukdomar. Man har kopplat läckande tarm till olika allergier, utmattning, migrän, gaser, muskel- och ledvärk samt till olika beteendestörningar och beroenden.


Hög konsumtion av vetemjöl, socker, alkohol och processad mat anses vara en av de största orsakerna till läckande tarm. Det finns också studier som visar att gluten får tarmen att läcka temporärt hos alla, även hos dem som inte diagnostiserats som glutenintoleranta.