ADRECO
Addiction Recovery Concept
Blodsocker och insulinets inverkan på den sockerberoende
Dr Jekyll och Mr Hyde-syndromet
Bukspottkörteln har till uppgift att reglera blodsockret. När blodsockret stiger producerar bukspottkörteln insulin i den mängd som behövs för att stabilisera blodsockernivån. Det sker genom att insulinet får cellerna att öppna sig och dra till sig sockret från blodet. Om blodsockret blir för lågt skickar hjärnan ut larmsignaler som kroppen uppfattar som starkt sötsug. Humöret påverkas starkt av blodsockernivån och insulinutsöndringen. För den sockerberoende åker blodsockerkurvan berg-och-dal-bana. Med höga toppar och djupa dalar följer kraftiga humörsväxlingar och ett krävande sötsug vilket försätter den sockerberoende i en ond cirkel av kompensatoriskt ätande. Ena stunden upplever den sockerberoende ett starkt självförtroende, är glädjefylld och klartänkt. I nästa ögonblick får hon ett oförklarligt vredesutbrott, är snarstucken, lättretlig eller rastlös. Lite senare känner hon sig helt värdelös och dukar under i självömkan. Av den här anledningen kallas sockerberoendet för Dr Jekyll och Mr Hyde-syndromet.
Hyper insulinemi
Att hålla insulinutsöndringen nere är viktigt för många aspekter av hälsan. 90% av insulinutsöndringen orsakas av kolhydrater. 10% av protein och 0% av fett. Ju mer raffinerade kolhydrater, ju snabbare stiger blodsockernivån i blodet och ju mer insulin behövs.
Äter vi mycket socker, bröd, fikabröd, mjölprodukter, pasta, vitt ris, pommes, potatis eller chips får bukspottkörteln jobba på "övertid" för att klara av den insulinproduktion som krävs för att hantera det ständigt stigande blodsockret under dagen. Det leder till hyper insulinemi.
Hyper insulinemi leder till: